Youca Action Day

  • 18 oktober 2018

Het is vandaag zover, 15.000 jongeren over heel België gaan voor het goede doel een dag werken. Wij zijn ter gelegenheid van deze dag een bezoekje gaan brengen aan een paar studenten van het koninklijk atheneum Grimbergen. Zij werden tewerkgesteld op verschillende plaatsen rond Grimbergen, daar deden ze de meest uiteenlopende jobs. 

 

Reporters van dienst: Nahilla, Chifae, Zoë en Sami

Wij zijn de reporters van de dag. Ons team bestaat uit 4 personen (Chifae, Nahila , Sami en Zoë) en wij werden geholpen door Mevr. Lindemans. We werden verdeeld in 2 groepen. De ene groep ging met de auto en de andere te voet. Wij namen het initiatief om te voet te gaan. We vertrokken met een lijst van namen en de plaatsen waar de leerlingen vandaag zouden werken. We begonnen in Grimbergen maar al gouw verloren we de weg en besloten we naar Strombeek te gaan aangezien het een vertrouwdere omgeving is. 

Elyse Van Uytven

Zij werkte vandaag in de bakkerij van haar grootouders. Elyse is het al gewoon om daar te staan aangezien ze er elke zaterdag werkt. Zij stond achter de toog dus eigenlijk is haar taak om de klanten te bedienen. Ze vindt het een leuke job om uit te voeren aangezien ze het elke week doet. 

Marie Buscemi

Na ons bezoekje aan Elyse zijn we verder getrokken naar ons volgende slachtoffer. We brachten een bezoekje aan Marie Buscemi die een dagje ging helpen in het rusthuis Ter Borre. Zij kreeg op dat moment een rondleiding van een vrouw die haar ging helpen die dag. De taken van Marie waren simpel, zij ging namelijk ouderen bezoeken in het woonzorgcentra. 

Youssef Guerbouz

Wij hadden ook verwacht dat Youssef Guerbouz daar aanwezig ging zijn maar Marie had ons verteld dat hij de maaltijdbezorging ging doen. Ze vond het wel spijtig dat ze er heel de dag alleen voor stond aangezien ze het liever met Youssef had gedaan. 

Na ons bezoekje bij Marie gingen we Youssef zoeken. Gelukkig waren we op tijd om het nog snel wat vragen te stellen en foto te maken voordat hij begon met zijn ronde. Zij taak houdt in dat hij warme middagmaaltijden moet leveren aan ouderen. Hij vond het ook zeer spijtig dat hij zonder Marie moest werken maar hij had er wel zin in. 

Yara Vervoort  

Zij werkte als kleuterjuf in een basisschool in Grimbergen, ze volgt humane wetenschappen. Zij vond het altijd al leuk om met kinderen te werken, zij ging zelf naar dezelfde basisschool dus was het makkelijk om een dagje daar te werken. Zij speelde met de kinderen en maakte met hen puzzels. De juf vertelde ons dat het interessant is dat er jongeren in het onderwij eens een dagje komen werken omdat er namelijk een schaarste is aan werknemers in het onderwijs.

Bavo Güngor 

Hij werkt bij de gemeente in Grimbergen en raapt zwerfvuil op. Hij heeft het werk gevonden dankzij mevr. Vanderheyden, hij vond het tof om de wijk proper te houden. 

Alan Geuraciez en Emile Vancraeynest 

Deze werkten ook bij de gemeente en raapten ook zwerfvuil op, de werkgevers vertelde ons dat het goed is dat er jongeren helpen zwerfvuil op te rapen zodat ze inzien hoeveel zwerfvuil er op straat ligt. 

Bjarne Jakus

Hij werkte bij de postkantoor in Vilvoorde,hij werkte daar omdat het dicht bij huis is . Hij moest brieven stickeren en inscannen.Werkgever vertelde ons dat het goed is dat de jongeren weten wat het werk achter een postbureau meer inhoudt dan enkel zegels plakken. 

Oscar De Clerck 

Hij werkte al een tijdje in een beenhouwerij in Meise als afwasser en daarom koos hij er ook voor om daar te werken, hij vertelde dat het toffe mensen zijn maar hij wilt het werk slecht als vakantiejob doen niet als vast werk. 

Maureen Belot 

Ze werkte op een manege in Grimbergen. Ze wandelt vaak voorbij de manege en voor YOUCA vond ze dit een leuke job. Ze rijd zelf ook paard en is dus goed in de omgang met paarden. Voor deze dag moest ze de paarden naar de weiden brengen, paarden wassen, ze opzadelen en de drinkbakken kuisen. Later zou ze dit als bezigheid nog verder willen doen met een eigen paard. 

Gaynia Osmanova

Zij werkt op het secretariaat van het koninklijk atheneum van Grimbergen. Ze moest de afwezigheden ingeven en de rapporten van de tweedejaars bundelen. Ze wou voor YOUCA eerder in een bibliotheek gaan werken maar door haar rolstoel leek haar dat een beetje moeilijk. Mevr. Vanderheyden kwam dan met het voorstel om op het secretariaat van de school te gaan werken, dit leek haar een leuke job en nam ze de job aan. Op het bureau waar ze werkte vond ze het heel gezellig, op de achtergrond speelde een radio die voor een gezellige werkplaats zorgde. 

Charline Van Tornhout en Britt John 

Zij werkten in een revalidatiecentrum te Meise. In de ochtend moesten ze bij het eten rondgaan met plateaus om op te dienen en af te dekken, daarna hielpen ze met het maken van de bedden. Britt werkt hier in het weekend al als afwasser, in verband met YOUCA vroeg ze of ze nog andere taken zou kunnen doen. Charline kwam hier terecht met behulp van Britt. Ze zouden deze job later niet willen doen, het leed van de mensen die hier zijn doet hen te veel pijn, maar de sfeer onder het personeel vinden ze wel fijn, al de collega’s zijn super vriendelijk. Ze raden deze job zeker aan voor de volgende jaren, je moet wel geduld hebben met de personen die hier revalideren maar voor de rest is het een top-job. 

Kiana Baeyens

Ze werkte in de Spar te Meise. Ze moest de rekken helpen vullen. Ze is zelf naar de Spar gegaan om te vragen of ze hulp nodig hadden, ze heeft deze job gekozen omdat het dicht bij haar huis is. Ze zou deze job wel willen doen als vakantiejob maar niet als vast werk.